Premiile Oscar 2016: Cine va câştiga vs. Cine ar trebui să câştige

Nu ne mai desparte decât o zi până la decernarea celor mai importante premii din industria cinematografiei – Oscarurile anului 2016. Vezi în articolul următor cine vor fi fericiţii câştigători în noaptea de 28 februarie şi cine ar trebui să se impună conform părerilor noastre.

By Ștefan Sarafu Published on 2016-02-27 in Timp liber

Cel mai bun film

The Revenant şi The Big Short. Unul dintre ele va fi marele câştigător al serii, iar celălalt marele pierzător. Cu toate că ambele filme impresionează, tindem să credem că The Big Short va reuşi să se impună în cea mai strânsă categorie a serii. Cine ar merita să câştige: oricare dintre cele 2 filme.

 

 

Cel mai bun regizor

Adam McKay (regizorul filmului The Big Short) este cel mai îndreptăţit să fie desemnat câştigătorul categoriei. Din păcate pentru el, Alejandro Gonzalez Iñárritu (cel care a regizat The Revenant) pare că se va impune în lupta pentru premiu. 

 

 

Cea mai bună actriţă

Numele actriţei Brie Larson este pe buzele tuturor atunci când vine vorba despre premiul pentru cea mai bună actriţă. Cu toate că se descurcă excelent în pelicula Room, nouă ne-ar face mare plăcere să o vedem pe Jennifer Lawrence câştigătoarea acestei categorii, întrucât reuşeşte să facă în filmul Joy cel mai bun rol al carierei.

 

 

Cel mai bun actor

„Dacă nici anul acesta, atunci când?” ar spune majoritatea fanilor lui Leonardo DiCaprio. Câştigător deja la Globurile de Aur, Premiile Bafta sau Critics Choice Award, actorul american a impresionat o lume întreagă în rolul exploratorului Hugh Glass din filmul The Revenant. Cu toate că este o competiţie acerbă, nu putem concepe să auzim un alt nume decât pe cel al lui DiCaprio atunci când se va decerna premiul. Şi da, îl merită pe deplin. 

 

 

Cea mai bună actriţă în rol secundar

Fără a fi vreun rol care să convingă cu adevărat, actriţa Alicia Vikander este considerată de mulţi a fi principala favorită a acestei categorii, cu rolul său din filmul The Danish Girl. Nouă însă nu ne-a plăcut chiar atât de mult de ea şi ne-am dori să o vedem pe Kate Winslet cu rolul din Steve Jobs drept câştigătoarea premiului Oscar.

 

 

Cel mai bun actor în rol secundar

Da, Christian Bale ne-a impresionat în The Big Short, Tom Hardy în The Revenant, Mark Ruffalo în Spotlight şi Mark Rylance în Bridge of Spies. Sylvester Stallone însă eclipsează la propriu şi la figurat cursa pentru premiu. Fenomenal şi impresionant în rolul lui Rocky Balboa, Stallone merită şi cu siguranţă va reuşi să şi câştige trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

 

 

Cel mai bun scenariu adaptat

Când vine vorba despre cel mai bun scenariu adaptat, lucrurile sunt extrem de clare: The Big Short este unul dintre puţinele filme nominalizate anul acesta ce impresionează cu adevărat la capitolul scenariu, fapt pentru care pelicula ar trebui desemnată câştigătoarea acestei categorii.

 

 

Cel mai bun scenariu original

Nici în ceea ce priveşte categoria pentru scenariu original nu sunt foarte multe dubii: Spotlight se detaşează de concurenţă printr-un scenariu inventiv, alert şi bine pus la punct, motiv pentru care nu ar trebui să existe emoţii în ceea ce priveşte numele adevăratului câştigător.

 

 

Cel mai bun film străin

Son of Saul s-a impus deja la numeroase gale de premii în ceea ce priveşte cel mai bun film străin al anului, şi probabil o va face şi la Oscarurile de anul acesta. Son of Saul merită însă toată atenţia de care beneficiază.

 

 

Cea mai bună animaţie

Într-o categorie în care cele mai importante animaţii ale anului trecut nu au fost nominalizate, Inside Out se regăseşte în poziţia de a fi de departe marele favorit al acestei categorii (probabil şi câştigătorul). Merită însă? Dacă ar fi să ne raportăm strict la lista nominalizaţilor, atunci răspunsul este afirmativ. Dacă ne-am gândi însă la toate animaţiile lansate în 2015, am fi tentaţi să spunem că nu.

 

 

Cea mai bună imagine

De mult timp un film nu a mai avut o imagine impecabilă precum cea din The Revenant. Nu mai rămâne niciun dubiu cine va câştiga şi cine ar trebui să câştige.

 

 

Cea mai bună coloană sonoră

Deşi nu impresionează la acest aspect, The Hateful Eight are toate şansele să fie declarat câştigător la această categorie. Cine ar merita să câştige: oricine altcineva.

 

 

Cea mai bună melodie

Sam Smith cu melodia Writing's On The Wall de pe coloana sonoră a filmului Spectre a cucerit întreaga lume, motiv pentru care ar trebui să câştige. Din păcate însă, cel mai probabil premiul va ajunge la melodia Til It Happens To You din filmul The Hunting Ground.

 

 

Cel mai bun documentar

Singurul motiv pentru care documentarul Amy se va impune se datorează faptului că acesta omagiază memoria celebrei cântăreţe. Cine ar merita să câştige: oricine altcineva.

 

 

Cele mai bune costume

Cinderella redă perfect atmosfera de basm prin rochiile diafane și costumele impecabile. Este şi motivul pentru care ar trebui să câştige premiul la această categorie, şi (sperăm noi) va câştiga.

 

 

Cel mai bun montaj

Mad Max: Fury Road este considerat principalul favorit al categoriei, regizorul George Miller făcând o treabă excelentă. Pentru noi, The Big Short este însă mult mai impresionant în ceea ce priveşte procesul de editare a filmului şi ne-am dori să-l vedem câştigător.

 

 

Cel mai bun machiaj

Leonardo DiCaprio a pierdut ore în şir la machiaj pentru a da viaţă personajului Hugh Glass, lucru care ne determină să spunem că The Revenant ar trebui să fie desemnat câştigător. Nu se va întâmpla însă, căci Mad Max: Fury Road are prima şansă.

 

 

Cea mai bună scenografie

Mad Max: Fury Road este probabil câştigător încă de pe acum, însă şi de această dată suntem susţinătorii lui DiCaprio şi ai filmului The Revenant – spunând că acesta din urmă ar trebui să fie adevăratul câştigător.

 

 

Cel mai bun sunet + Cel mai bun mixaj sonor

Mad Max: Fury Road pare a fi favoritul în ceea ce priveşte categoriile tehnice ale Oscarurilor de anul acesta. The Revenant însă ar fi mult mai îndreptăţit să se impună la cele 2 categorii.

 

 

Cele mai bune efecte speciale

Să spui că Mad Max: Fury Road va câştiga în detrimentul lui Star Wars: The Force Awakens premiul pentru cele mai bune efecte vizuale este riscant, însă nu credem că ne vom înşela. Cine ar trebui să câştige însă: The Revenant.

 

Sursă foto 1

Sursă foto 2

Ștefan Sarafu

„The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”
Steve Jobs