10 sfaturi de la un poliglot pentru a învăța o limbă străină

Cu toții am încercat măcar o dată să învățăm o limbă nouă. Am început un caiet nou, am parcurs câteva lecții, dar cumva pe parcurs am abandonat. Matthew Youlden se pare că a găsit rețeta perfectă. Vorbește nouă limbi străine și și-a dezvăluit secretul într-un interviu acordat site-ului „Babbel”.

By Aida Manea Published on 2016-02-05 in Smart

1. Păstrează viu în minte motivul pentru care ai început să înveți

Deși sună puțin ciudat este cât se poate de adevărat. Dacă nu ai un motiv suficient de puternic, nu vei fi impulsionat să progresezi și vei abandona în cele din urmă lupta. Trebuie să te gândești mereu la ce te-a motivat să începi și să îți păstrezi acel entuziasm pe tot parcursul procesului de învățare: „Vreau să vorbesc liber în engleză pentru a putea comunica eficient cu partenerii străini”, „Îmi doresc să învăț japoneză pentru a deveni traducător”, „Voi merge într-un schimb de experiență în Grecia și îmi doresc să vorbesc cu localnicii”. Indiferent care este motivația ta, odată ce îți propui un lucru și ți-l dorești cu adevărat, îți va ieși.

 

 

2. Găsește un partener de studiu

Photo: Concordia University

Dacă îți propui să înveți o limbă străină împreună cu un prieten, lucrul acesta poate veni cu multe avantaje la pachet. De exemplu, puteți mereu să exersați cuvinte sau fraze, să purtați un dialog, iar dacă uneori unul dintre voi nu este foarte motivat, cu siguranță celălalt îi va reaminti cât de important este acest lucru pentru el.

 

 

3. Vorbește cu tine însuți

Dacă nu găsești un partener de studiu, asta nu trebuie să te descurajeze. Poți încerca să vorbești cu tine, exersând cuvinte, fraze și chiar încercând să te corectezi sau să spui o frază într-un mod mai elevat. Poate părea puțin ciudat, dar în acest fel vei căpăta încredere și vei fi mai pregătit pentru o conversație reală.

 

 

4. Practica e mama învățăturii

Nu te pierde prin cărți de teorie în încercarea de a învăța cuvinte noi. O oră vorbită cu un nativ poate fi mai folositoare decât o săptămână întreagă de tocit. În acest mod, iei contact cu limba vorbită, exersezi ordinea cuvintelor în propoziție, capeți mai multă încredere și îți dai seama pe loc de greșelile făcute. În plus, nu este necesar să călătorești pentru a vorbi cu un nativ. Internetul pune la dispoziție o mulțime de site-uri de încredere, în care poți interacționa absolut gratuit cu oameni de pe tot globul. Vezi aici câteva dintre aceste site-uri.

 

 

5. Nu uita să te și distrezi

Gândește-te la câteva moduri interesante prin care îți poți însuși limba străină. Poți scrie cântece, poezii, texte descriptive, absolut orice. Este foarte important să găsești și puțin amuzament în tot acest proces, te va impulsiona mai mult decât crezi.

 

 

6. Comportă-te ca un copil

Încearcă să înveți ca un copil. Greșește și dă-ți voie să faci asta. Păstrează-ți spiritul ludic și joacă-te cu termenii pe care i-ai învățat, chiar dacă îi mai stâlcești. Când vine vorba de învățat ceva nou, trebuie să ținem minte că prin greșeli se învață cel mai bine, iar autoritatea nu ne ajută de cele mai multe ori.

 

 

7. Uită de zona ta de confort

Uneori asta înseamnă să te pui în anumite poziții puțin descurajatoare sau incomode, dar este unul din modurile prin care vei ajunge să progresezi. Nu contează cât de mult citești sau înveți despre acea limbă, dacă nu îndrăznești să „ieși din carapace” și să o vorbești. Comandă mâncare în acea limbă, spune o glumă, întreabă un străin cum poți ajunge pe o anumită stradă! La început, poate vei întâmpina dificultăți, precum mici greșeli de pronunție sau de gramatică, dar nu lăsa asta să te doboare. Încearcă să îți imaginezi linia ta de progres și cât de departe ai reușit să ajungi.

 

 

8. Ascultă

Trebuie să înveți să asculți înainte să vorbești și nu degeaba există această zicală în popor. E foarte important să urmărești seriale sau emisiuni în acea limbă, să asculți melodii sau să îi auzi pur și simplu pe oameni cum vorbesc. Astfel, îți însușești pronunția, dar și anumite aspecte teoretice. Încearcă să menții această acțiune constantă și să vizualizezi efectiv cuvântul, să încerci să îl pronunți din nou în mintea ta.

 

 

9. Privește oamenii în timp ce vorbesc

Fiecare sunet necesită anumite mișcări ale buzelor, limbii și gâtului. Observă cum se naște fiecare sunet, urmărind oamenii în timp ce vorbesc și apoi imită ceea ce vezi. Dacă nu poți face asta live, urmărește seriale, sunt un bun substitut.

 

 

10. Exersează, exersează, exersează

Dacă îți dorești să fii un bun vorbitor, e crucial să te înconjori de lucruri care au legătură cu noua limbă și să exersezi în fiecare zi. Poți alege să călătorești în acea țară, să ai prieteni virtuali de acolo, să îți schimbi setările telefonului în acea limbă, să urmărești un reality-show sau să îți pui subtitrarea la filme în limba pe care vrei să o înveți… absolut orice, atât timp cât o faci constant.

 

Sursă foto 1

Sursă foto 2

Aida Manea

„Nu contează ce meserie ai, contează să fii cel mai bun."
Abraham Lincoln