13 Shades of Romanian – Documentarul care își propune să schimbe percepția despre imigranții români

Doi frați brașoveni stabiliți în Londra au pus bazele unui documentar menit să schimbe imaginea imigranților români din Marea Britanie. Cum? Prin 13 povești. Povești absolut reale ale unor români plecați în Regatul Unit pentru a-și urma visul. Urmărește câteva imagini.

By Oana Vișenescu Published on 2015-12-08 in Story

13 Shades of Romanian a pornit din dorința de a realiza o imagine de ansamblu, completă și obiectivă a vieții reale a comunității de români din Marea Britanie. Documentarul cuprinde poveștile a 13 români de succes din Anglia, care au reușit prin voință, pasiune și perseverență să învingă orice fel de bariere impuse de societatea britanică asupra imigranților. Au realizat prin muncă și dăruire ceea ce au visat dintotdeauna și nu au încetat să fie mândri că sunt români.

Inițiatorii proiectului 13 Shades of Romanian, Anda și Dragoș Teglaș, sunt 2 frați veniți din Brașov în Anglia, cu gândul de a evolua pe plan profesional. Cei doi povestesc întreaga experiență de acomodare și integrare în noua țară, fiind conștienți de parcursul uneori anevoios al românilor dornici de a-și realiza visul. Pentru a vedea cum este privită această inițiativă, au postat pe Facebook un promo în care românii stabiliți în Marea Britanie erau rugați să contribuie cu propria poveste de viață la realizarea documentarului. Spre suprinderea lor, în decurs de câteva săptămâni au primit o serie de mesaje din partea celor care doreau să participe la proiect. În spatele realizării 13 Shades of Romanian se află o echipă de 10 specialiști în media și film, printre care se numără și Richard Green, jurnalist britanic, prezentatorul documentarului.

Cele 13 povești sunt total diferite, fiind vorba despre persoane din pături sociale distincte, cu profesii și stiluri de viață variate. Însă, fie că este vorba despre cercetători, actori, fotbaliști sau ingineri, toți au în comun dorința de a fi cât mai buni, de a fi recunoscuți în mod real pentru meritele lor și pentru ceea ce sunt cu adevărat.

Un exemplu este Andrei, care a venit în Marea Britanie într-o scurtă vacanță, iar împrejurările au făcut să rămână acolo. Cu timpul, și-a descoperit adevărata pasiune, aceea de a găti pentru oameni. I-a fost foarte greu la început, însă nu a renunțat la visul lui și acum se află în postura de co-fondator al unui restaurant cochet în spațiul britanic. O figură mult mai cunoscută este sportivul Florin Gardoș, în prezent jucător la clubul Southampton, care își prezintă povestea presărată de sacrificii, muncă și dor de familie. Documentarul poate fi privit ca o replică la cel realizat de televiziunea britanică, intitulat „Vin românii”, în care imaginea imigranților din România este conturată dintr-o perspectivă negativă și denigratoare.

 

Urmărește trailerul:

13 Shades of Romanian from This Is Insomnia on Vimeo.

 

Sursă foto