Unde poți mânca o ciorbă adevărată în București

Se spune că ciorba este la fel de veche precum gătitul, fiind una dintre cele mai bune invenții culinare. Te hrănește, dar te și hidratează în același timp. Dar știi cum a ajuns ciorba la noi? Ciorba a ajuns pe masa românilor printr-o întâlnire istorică, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele și cazanele trupelor de spahii, poposite pe pământ românesc.

By Cătălina Tudorache Published on 2015-10-10 in Timp liber

Când vine vorba despre preparate cu tradiție, e greu să găsești un loc unde gustul să fie pe măsura așteptărilor, mai ales dacă vorbim despre ciorbă. Ți-am pregătit o listă cu 3 restaurante din București unde poți mânca o ciorbă adevărată, gătită pe îndelete.

 

Restaurant Caru' cu Bere

Este cu siguranță cel mai cunoscut restaurant cu specific românesc. Cu un spațiu decorat extrem de elaborat, este unul dintre puținele locuri ale Bucureștiului unde parcă nu s-a schimbat nimic. Arhitectura amintește celor ce-i calcă pragul de Bucureștiul de odinioară.

Situat în Centrul Vechi, pe strada Stavropoleos, nr. 5, Caru’ cu Bere este locul unde se mănâncă bine, se ascultă muzică bună și unde seara poți să asiști la un adevărat concert de vioară, oferit de maestrul Valentin Albeșteanu.

Meniul conține cu precădere preparate românești tradiționale. La capitolul ciorbe găsești numeroase variante, cum ar fi: de perișoare, de burtă, de legume, de fasole sau de văcuță. Este greu de ales care ciorbă este mai bună însă cele mai apreciate de turiștii străini sunt ciorba de fasole cu afumătură în pită, cu ceapă roșie și ciorba de burtă, care costă doar 12 lei, respectiv 12,5 lei.

 

Restaurant Pescăruș

Localizat pe malul lacului Herăstrău, mai exact pe aleea Pescăruș, restaurantul a fost reamenajat anul acesta după ce a intrat în portofoliul celor de la City Grill.

Aici veți avea parte de o atmosferă romantică, cu muzică live, concerte, programe folclorice și de divertisment și, cel mai important, de servicii de calitate. Meniul este românesc, atât tradițional, cât și contemporan-urban, în care se regăsesc atât preparate cunoscute, cât și unele speciale, din bucătăria românească veche, totul reinterpretat în așa fel încât să fie pe placul consumatorilor de astăzi.

Dacă mergeți la Pescăruș, este musai să încercați borș Herăstrău, o delicioasă ciorbă cu perișoare din pește, la care se folosește un stoc în care au fiert cinci feluri de pește. Costă doar 15 lei. Dacă nu agreați peștele, aveți de ales între ciorbă de văcuță (13 lei), ciorbă de burtă (12,5 lei) sau ciorbă de fasole cu carne afumată servită în pâine proaspăt coaptă în cuptorul restaurantului (12 lei). Pentru vegetarieni și nu numai, supa cremă de linte, servită cu crutoane de casă (11 lei) este tocmai bună pentru zilele mai reci.

 

Restaurant Lacrimi și Sfinți

Lacrimi și Sfinți este un restaurant românesc diferit de ceea ce ai văzut până acum. Mâncarea de aici este gătită după rețete vechi românești, uitate de mai bine de o sută de ani. La Lacrimi și Sfinți, totul se face cu grijă și dragoste pentru natură și om. Orice produs din meniu este preparat doar cu ingrediente locale, organice: păsările sunt de curte, porcii și vițeii sunt din ferme individuale mici, iar peștele este de captură.

În amenajarea restaurantului a fost folosit doar lemn recuperat, fiecare bucată de lemn având o istorie de cel puțin câteva zeci de ani. Atmosfera destinsă este ajutată și de muzica ușoară românească în interpretarea Angelei Similea, a Margaretei Pâslaru și a lui Dan Spătaru.

Restaurantul îl găsiți în Centrul Istoric, pe strada Șepcari, nr. 16. Dacă alegeți să mâncați aici o ciorbă puteți opta pentru o ciorbă de miel, una de roșii sau chiar și de potroace. Totuși vedeta este ciorba de pește care vine servită cu usturoi și mămăligă. Comparativ cu cele două restaurante de mai sus, la Lacrimi și Sfinți plătiți pentru o ciorbă între 17 și 25 de lei, cea mai costisitoare fiind tot ciorba de pește.

 

Sursă foto

Cătălina Tudorache

„Îmi cunosc limitele, dar pur și simplu le ignor.”
Friedrich Nietzsche